RECEPT | Kořeněné ratatouille

11. listopadu 2017 v 10:29 | Soulless |  Bestie v kuchyni

Ahojky! :)
Hlásím se vám po víc jak týdnu neaktivity a nečinnosti. Teda na blogu. V životě se toho dělo hafec a hafec.
A mezitím jsem samozřejmě plánovala i nějaké články, které vám napíšu, až bude víc času. Dneska je sobota, Harry má šestnáctku a já jsem doma sama a placatím se. Jo, později bych teda měla uklízet, ale zatím se ještě jen a jen placatím. Takže jsem se rozhodla sepsat vám jeden z mých oblíbených receptů - na kořeněné rataouille.
Jasně, vypadá asi dost nevábně, ale kašlete na to, je luxusní jídlo. Věřte, nebo třeba nevěřte.

HUDBA K VAŘENÍ (klidně i čtení článku): Amy Winehouse - Valery

INGREDIENCE:


- 1 cibule, nebo 2 poloviny dvou různých cibulí (pro zajímavější chuť)
- lilek
- cuketa
- 4 velká rajčata
- 2 žluté papriky
-
koření - sůl, pepř, česnek, chilli, kari
- olivový olej




POSTUP:

1) Do hrnce nalijeme asi 6 lžic olivového oleje. Hrnec si vyberte takový, který má velkou styčnou plochu, hodně vám to usnadní vaření a dušení. Olej necháme rozpálit, mezitím si nakrájíme cibuli. Nahrubo, či nadrobno, jak to máte rádi - nebo jak se vám to zrovna podaří.
2) Zatímco cibuli na oleji necháváme za občasného promíchnutí změknout a zesklovatět, nakrájíme na kolečka lilek, posolíme ho a odložíme stranou, aby se "vypotil". Mezitím si nakrájíme slupky zbavenou cuketu a papriku. Lilek také zbavíme slupky - má tendenci hořknout při delším dušení.
3) Zeleninu přidáme k cibulce a zvolna osmažíme. Dále je nutné zbavit slupky také rajčata - se slupkou by se nerozvařily tak, jak to je potřeba. Proto rajčata na vrcholku naříznutá do kříže prudce spaříme, asi na 30 sekund v horké vodě. Poté je zase prudce zchladíme ve vodě ledové. Poté slupku jednoduše sloupneme, rajčata rozčtvrtíme a přihodíme k ostatní zelenině.
4) Rajčata necháme trochu rozvařit a poté přidáme vodu (200 ml), sůl (špetku), pepř (dle chuti), kari (spoustu) a chilli (ještě víc). Plotýnku přepneme z vyššího stupně na smažení na mírný stupeň a necháme vše 25 minut dusit, aby to hezky změklo.
5) Po pětadvaceti minutách zkontrolujeme měkkost, případně ještě chvíli ponecháme. Pokud je vše měkké, můžeme ochutnat, vymazlit chuť - a podávat.


JAK PODÁVAT RATATOUILLE?
- s pečivem
- s rýží
- s opečeným bramborem
- s masem
- s těstovinami
- s volským okem
- ... nebo prostě jen tak, jako velmi lehký oběd/večeři.

A dobrou chuť! :) Pokud vyzkoušíte ratatouille, jak ho dělám já, budu ráda, když mi dáte vědět, jestli jste si tento pokrm oblíbili, nebo ne. :)
Nejspíš se teď můžete těšit na více receptů, protože v zimě vařím nejvíc! :D

SOULLESS
 


Komentáře

1 Keiji Keiji | Web | 11. listopadu 2017 v 16:49 | Reagovat

Hmm, to vypadá dobře! (Teda jo, moc esteticky nevypadá, ale chutně jo :D) Další jídlo, které jsem ještě nikdy nevyzkoušela a narazila jsem na něj u tebe, po dýňové polévce, které jsem propadla. :D
Tak alespoň nemusím na příští víkend vymýšlet a použiju tvůj recept! :D (Každý víkend se s Miňem střídáme ve vaření obědů :D a na mě přijde řada ten příští :D)

2 Soulless Soulless | Web | 12. listopadu 2017 v 8:56 | Reagovat

[1]: Esteticky je ratatouille úplně na nic, to je fakt! :D Ale chuťově ho miluju. To kari a chilli mu dodá ještě šíleněji podivnou barvu, ale zase chuť vylepší o 100%.
Pokud najdeš při vaření časem nápad, jak ho udělat hezčí... ráda využiju! :D Protože někdy bych ho klíďo udělala návštěvě, ale ten šlichtovitý vzhled mě od toho odrazuje :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama